Algemeen

daDup as UrBackup Appliance Storage

As most of our customers know, we like to use UrBackup for backing up our own infrastructure, as well as their own machines. We like it so much, we pay the company Infscape to add functionality such as ZFS snapshot support. They are currently implementing IPv6 on our request!

What most people don’t know, is that Infscape also has backup appliances. Those appliances are pre-installed Debian machines with a special version of UrBackup that might make things a little easier for some administrator that don’t want to fiddle with operating systems too much.

What’s so special about this appliance that Tuxis must blog about it? The appliance supports Cloudstorage. We happen to have a product that is compatible, daDup! Infscapes UrBackup Appliance is able to talk to daDup’s S3-API, making it possible to store your backups for only € 0,012 per GB.

The Appliance uses a local disk as cache and nicely syncs the backups to the cloudstorage, encrypting and compressing as it goes.

What to do next?

Easy! Sign up for a account in daDup and download the UrBackup Appliance. Depending on what you want to do with the appliance, request/buy a licensekey.

Setting up the appliance is easy. You add an extra disk to the Virtual Machine and boot the machine. You walk through the steps the installer asks you (make sure you have DHCP enabled on the network you’re connecting the VM to, or know how to configure an IP address in Debian via the console) and the added disk will automatically be discovered. Add the disk as cloudcache and configure your daDup account. Be sure to create a bucket in daDup first!

And there you are. Backing up into the cloud.

Techniek

There, I fixed it! NAT64 to the rescue

Al jaren doen we bij Tuxis dingen met IPv6. Eigenlijk is er niets dat bij ons geen IPv6 doet. En dus leveren we onze TCC-clusters tegenwoordig IPv6-only op. Dat wil zeggen, de management laag. Om de apparatuur van onze klanten te beheren hebben wij geen IPv4 meer nodig, en dat scheelt weer IPv4-adressen in de schaarste!

Maar soms heb je wel eens iets nodig, van Github.com bijvoorbeeld. Een mooi platform waar heel veel (open source) software op te vinden is die wij kunnen gebruiken om het leven van onze klanten nog prettiger te maken. (Vandaag was het netdata)

Github.com is handig en we zijn alle ontwikkelaars die er code op zetten erg dankbaar, maar het heeft één nadeeltje als je IPv6-only deployed:
root@node01:~# ping -c 1 github.com
connect: Network is unreachable

Github doet geen IPv6, gewoon niet.

‘Vroeger’ had Tuxis een NAT64-server. Een server waar derden met IPv6-only machines gebruik van konden maken om zo toch de IPv4-wereld nog te kunnen bereiken. Die is op een gegeven moment opgeruimd omdat IPv6-only toen echt nog niet haalbaar was. Maar, met de ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben we die vanmiddag weer opnieuw opgezet.

Als je klant van Tuxis bent en je wilt IPv6-only machines opzetten, dan kun je de nameserver van je machine aanpassen naar 2a03:7900:2:0:31:3:104:161, en vervolgens het hele internet bereiken, over IPv6!

root@node01:~# ping -c 1 github.com
PING github.com(2a03:7900:6446::8c52:7104 (2a03:7900:6446::8c52:7104)) 56 data bytes
64 bytes from 2a03:7900:6446::8c52:7104 (2a03:7900:6446::8c52:7104): icmp_seq=1 ttl=48 time=89.7 ms
--- github.com ping statistics ---
1 packets transmitted, 1 received, 0% packet loss, time 0ms
rtt min/avg/max/mdev = 89.710/89.710/89.710/0.000 ms

De betere oplossing is natuurlijk dat Github zelf snel IPv6 gaat doen, maar tot die tijd kunnen wij in elk geval vooruit!

Geen categorie

Nieuw webhosting platform

Het heeft wat tijd gekost, maar gisteren is eindelijk de laatste site van ons oude webhosting-platform weggemigreerd naar het nieuwe platform. U merkt vooral dat uw website sneller is.

Dat nieuwe platform, dat draait op Debian Stretch met PHP7.2 is op een aantal vlakken anders dan het vorige:

Opslag

Om te beginnen staan de bestanden ten behoeve van webhosting niet meer op een enkelvoudige NFS-server, maar worden ze met CephFS geserveerd vanaf ons Full-SSD-Ceph cluster.

Apache2+ITK -> Apache2+PHP-fpm

Beveiliging is een belangrijke feature van ons webhostingpakket. Daarom draait iedere website als zijn eigen gebruiker. Op het moment dat een website dan onverhoopt gehackt wordt, kan de hacker alleen de gegevens van die website bekijken, en niet die van de overige websites.
In het verleden deden we dit met Apache2 en mod_itk, maar dat was qua performance sub-optimaal. In de nieuwe situatie hebben we dat aangepast; iedere website heeft nu zijn eigen PHP-fpm processen, en Apache draait met mod_event. Hierdoor is de performance van het platform nog beter dan voorheen.

PHP5.6 -> PHP7.2

PHP7.2 is al even actief, toch hebben we nog een heel aantal sites gehad waar we de klant mee moesten helpen om hem op PHP7.2 aan de praat te krijgen. Een heel aantal sites zijn samen met de klant geupgraded.
Met PHP7.2 hebben we ook opcache in kunnen schakelen. Hierdoor kan PHP een gecompileerde versie van de scripts in geheugen houden, en dat scheelt behoorlijk!

Makkelijk aan te maken

We zijn hard bezig om steeds meer van onze producten in https://admin.tuxis.nl/ te verwerken. Klanten kunnen daar inloggen en zelf direct webhosting-accounts aanmaken, wachtwoorden resetten en aliases aanpassen. Ook kunnen onze klanten daar gratis HTTP Redirects configureren. Het cluster wordt binnen enkele minuten geconfigureerd om ook uw website te kunnen serveren!

DNS nog veiliger met DNSSEC
Nieuws

DNSSEC: nóg veiligere DNS met een digitale handtekening

Het DNS (Domain Name System) zorgt ervoor dat computers weten bij welk IP-adres een domeinnaam hoort. Met een domeinnaam van Tuxis kunt u kosteloos gebruikmaken van ons DNS cluster. Deze maand breiden wij ons DNS cluster uit met DNSSEC. Wat is DNSSEC precies en wat zijn de voordelen?

Het risico van traditionele DNS

DNS zorgt voor de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen. Doordat DNS één van de eerste internet-protocollen is, is DNS niet helemaal conform met de beveiliging die tegenwoordig op internet verwacht mag worden. Zo zijn er diverse DNS-aanvallen die stammen uit de jaren ’80 toen DNS een gloednieuw protocol was. Wanneer een client (bijvoorbeeld een pc of server) het IP-adres van een website opvraagt met DNS, kan een kwaadwillende het IP-adres in het antwoord aanpassen en zorgen dat u de server van de kwaadwillende aanspreekt i.p.v. de website van uw bank. Zo’n omleiding is niet eenvoudig maar niet onmogelijk.

Deze kwetsbaarheid was tot 10 jaar geleden nog theorie. In 2008 is het veiligheidsexpert Dan Kaminsky gelukt een DNS-aanval in de praktijk uit te voeren. Met deze kwetsbaarheid kan een nietsvermoedende bezoeker naar een IP-adres van een aanvaller worden gestuurd.

‘Cache poisoning’ als DNS-aanval

Eén van de manieren om een DNS-aanval uit te voeren is met een ‘cache poisoning attack‘. Bij dit type aanval kan een aanvaller zijn eigen IP-adres naar een DNS server sturen. De DNS server beantwoord aanvragen voor een domeinnaam vervolgens met het IP-adres van de aanvaller. Deze aanval gaat als volgt in zijn werk:

DNS is gebaseerd op het UDP-protocol. Door de wijze waarop UDP werkt, kan een client antwoorden ontvangen én terugsturen. Omdat iedereen antwoorden terug kan sturen, kan een kwaadwillende zijn eigen IP-adres naar een DNS server sturen om bezoekers om de tuin te leiden.

Stel: een aanvaller stuurt het IP-adres ‘127.0.0.1’ voor de domeinnaam ‘nu.nl’ naar een DNS server. Een verouderde DNS server zal het IP-adres blindelings aannemen, en vertelt clients dat ‘nu.nl’ zich bevindt op het IP-adres ‘127.0.0.1’. Op het IP-adres van de aanvaller kan bijvoorbeeld een phishing-site van een kwaadwillende draaien, terwijl de bezoeker denkt dat hij gewoon op ‘nu.nl’ is beland.

DNS Cache Poisoning: DNSSEC is hier de oplossing voor
Technische werking van ‘cache poisoning’

DNS-aanval bij recente DNS servers

De beveiliging van DNS servers is sterk verbeterd sinds de introductie van het DNS-protocol. ‘Cache poisoning’ is tegenwoordig stukken lastiger uit te voeren. Het is niet meer mogelijk om blindelings een IP-adres naar een DNS server te sturen. Een aanvaller moet tegenwoordig minimaal een zogenaamd ‘QID’ meesturen. Een QID is een willekeurig ID die iedere DNS-aanvraag toegewezen krijgt.

Stel: een client vraagt het A-record voor ‘www.nu.nl’ op, dan krijgt deze aanvraag bijvoorbeeld de QID ‘2133’. De volgende aanvraag krijgt weer een willekeurig QID zoals ‘52319’. De DNS server neemt een IP-adres aan als een QID van een huidige aanvraag wordt meegestuurd. Een aanvaller moet dus één van deze QID’s weten zodat de DNS server zijn malicieuze IP-adres aanneemt. Als een aanvaller echter een willekeurige QID kiest, dan kan hij proberen een IP-adres constant met dezelfde QID te versturen. Na verloop van tijd zal het QID overeenkomen met een antwoord, en stuurt de DNS server het onjuiste IP-adres naar alle clients.

Voorbeeld van ‘DNS cache poisoning’

Met een gratis SSL-certificaat kan een aanvaller ook een groen slotje tonen. Naast het omleiden van een bezoeker naar een malicieuze website, wordt ook de indruk gewekt dat de site betrouwbaar is.

De oplossing voor DNS-aanvallen: DNSSEC

Door de jaren heen zijn manieren bedacht om de impact van DNS-aanvallen te beperken. Eén van deze manieren is het gebruiken van een willekeurige poort voor iedere DNS-aanvraag. Een aanvaller moet hierdoor niet alleen de QID weten, maar ook de poort raden. Er zijn 65535 mogelijke poorten, waardoor een DNS-aanval een stuk lastiger wordt. Toch is het van belang om deze DNS-aanvallen anno 2019 het hoofd te bieden. DNS is ten slotte een kritiek onderdeel van infrastructuur.

Hier komt DNSSEC (voluit ‘DNS Security Extensions’) om de hoek kijken. DNSSEC is een cryptografische beveiliging bovenop het traditionele DNS. Met DNSSEC worden domeinnamen door de DNS server met een digitale handtekening ondertekend. De DNS server stuurt een IP-adres alleen terug als de handtekening geldig is. Een onjuist IP-adres uit een ‘cache poisoning attack’ heeft geen geldige handtekening en wordt niet teruggestuurd naar de client.

Het resultaat: alleen legitieme IP-adressen worden teruggestuurd naar de client. Met DNSSEC ondertekende domeinnamen zijn dus immuun voor het gros van de DNS-aanvallen. Het is dan ook niet gek dat de overheid is begonnen met het uitrollen van DNSSEC op overheidssites.

Nieuw: DNSSEC bij Tuxis

De integriteit van gegevens in DNS is zeker met DNSSEC. Daarom worden nieuwe internetstandaarden zoals CAA en DKIM bovenop DNSSEC ontwikkeld. Daarom hebben we bij Tuxis in de afgelopen maanden voorbereidingen getroffen om DNSSEC te implementeren. We gaan bestaande domeinnamen ondertekenen met DNSSEC en nieuwe domeinnamen worden ook automatisch ondertekend. Tuxis regelt het hele proces, dus u hoeft niets te doen als uw domeinnamen en DNS bij ons zijn ondergebracht.

Naast nog betere DNS-beveiliging krijgt u met DNSSEC op uw domeinnaam ook een hogere score op https://internet.nl/. Deze website controleert of uw website zo veilig mogelijk is. Zo hebben we voor https://dadup.eu/ DNSSEC opgeleverd, HTTPS ingeschakeld en de juiste security headers toegevoegd. We scoren 100%.

Wilt u ook domeinnamen registreren met veilige en betrouwbare DNS?
Tuxis levert domeinnamen met DNSSEC vanaf de adviesprijs van € 15,00 per jaar (DNS gratis inbegrepen)

Registreer uw domeinnaam nu

Algemeen

Oude wijn in een nieuwe zak!

Afgelopen maanden is er op de achtergrond een hoop gebeurd bij Tuxis, wat vorige week officieel is gemaakt. Tuxis Internet Engineering V.O.F. wordt Tuxis B.V. De groei op allerlei vlakken; personeel, omzet, maar ook risico’s, heeft de oprichters van Tuxis doen besluiten om deze stappen te zetten. Hierdoor kunnen we een stabielere omgeving creëren voor onze klanten en ons personeel.

Wat verandert er allemaal?

Nieuws

Tuxis Netwerk Upgrades

Het waren roerige tijden voor AS197731 (de technische naam van het netwerk van Tuxis) in de afgelopen weken. Een aantal keren veroorzaakte het netwerk van de leverancier NL-IX/Joint Transit (JT) onderbrekingen, waardoor onze klanten verbindingen verloren en soms zelfs even niet opnieuw konden opzetten. Tot overmaat van ramp veroorzaakten wij zelf ook nog een storing, wat het aantal storingen in de maanden september en oktober op 3 zetten.

In het kader van ‘geen woorden maar daden’ besloten we de volgende stappen te nemen. We:

Nieuws

Hostingprovider Cyberfusion migreert naar de Private Cloud

Veel hosters beginnen met het huren van VPS’en waarop diensten aangeboden worden. Bij groei blijkt Infrastructuur huren geen toekomstvast, beheersbaar en transparant model. Dan zijn er nog hosters die zelf aan de slag gaan met clusters, storage en datacenters. Hostinginfrastructuur bouwen en onderhouden blijkt al snel een compleet andere tak van sport te zijn.

Cehp Storage Cluster
Techniek

Ceph is dead, long live Ceph!

Een soortgelijke uitspraak wordt in een aantal landen gebruikt bij opvolging van de koning(in). En ook bij ons is er sprake van!

U zal er niet veel van gemerkt hebben, maar in de afgelopen maanden zijn we bezig geweest met het live migreren van onze storage naar een nieuw Ceph cluster. Het oude cluster (Ceph Hammer) heeft sinds november 2015 geweldige diensten geleverd en hebben we tevens veel dingen bijgeleerd.

Nieuws

Tuxis hoofdsponsor van de Tuxis Ede’s Best Run!

Philip (l; Ede’s Best Run) en Mark (r; Tuxis) na ondertekening van het sponsorcontract.

Vlak voor het weekend is onderstaand persbericht de deur uit gegaan. Tuxis is hoofdsponsor van het nationale sportevenement in Ede, de Ede’s Best Run. De Tuxis Ede’s Best Run is een survivalrun; een hardloopevenement met
uitdagende hindernissen. Deze is geschikt voor zowel families als de
geoefende survival-atleet.