Voorkom migratie vanuit de cloud

Hoe? Door er niet aan te beginnen. En dan hebben we het over de zogenaamde public cloud waaronder Azure, Amazon, Google en dergelijke. Het volgende nieuws sluit naadloos aan bij onze bevindingen: Gitlab is gemigreerd vanuit dé cloud naar eigen hardware (Engels). Zij hebben gekozen voor eigen hardware en de argumenten liegen er niet om.

En u vraagt zich terecht af: waarom? Dé cloud is immers schaalbaar, snel, zorgeloos, voordelig, transparant, eenvoudig, goed bereikbaar en wordt overzichtelijk gefactureerd…. toch? Dat staat immers in de folder en wordt luidkeels geroepen door de experts. Je bent GEK als je hardware koopt. En van privacy moet je niet zo’n probleem maken. Jouw data staat heus wel veilig. Doe mee met de trektocht naar de cloud! En we roepen gewoon dat IEDEREEN dat gaat doen, dan wordt het vanzelf waar.

Er is een uitdrukking: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan…..

De praktijk is immers heel anders. Bedrijven die wat verder kijken gaan de public cloud niet eens in. En er zijn genoeg redenen om een eigen omgeving te hebben en niet te kiezen om uw omgeving op de hardware van een ander te draaien.

Als we het artikel van Gitlab combineren met onze bevindingen en die van onze klanten kunnen we het volgende concluderen:

 • Storage oplossingen waaronder Ceph (de software gedefinieerde storage) geeft veel schaalbaarheid maar werkt niet goed wanneer resources gedeeld worden met andere klanten. Dit is zelfs niet op te lossen met tijdrovend tunen en tweaken. Er zijn simpelweg te veel variabelen.
 • Er is een, soms onbekende, grens aan de geleverde performance. Heb je meer nodig, dan moet je flink meer betalen of je wordt afgestraft met lange responstijden.
 • Eigen hardware is economisch veel voordeliger en betrouwbaarder
 • De data in de cloud is niet altijd goed bereikbaar. Die conclusie is te trekken uit het feit dat een aantal cloudaanbieders het mogelijk maken om premium traffic in te kopen en ervaringen met klanten die hybride cloud oplossingen willen bouwen.
 • Op uw factuur met alleen VPS-en staan kosten voor IOPs, verschillende soorten VPS-en, snapshots, meerdere soorten traffic, meerdere soorten storage, IP-adressen. Niet echt een simpele factuur.
 • Het gaat toch gewoon stuk.
 • De exit strategie is altijd ingewikkeld.

De public cloud: Het is niet perse snel, niet perse goed en zelden goedkoop.

Het andere scenario

Eigen hardware ingericht als cluster of private cloud.
U regelt met één klik de aanschaf van hardware, het onderhoud, het beheer, het plaatsen in het datacenter en het inrichten zodat het klaar is voor gebruik. Die ene klik is de klik op akkoord als u de offerte voor uw cluster krijgt.

En dat komt natuurlijk doordat de ontwikkelingen in het datacenter op eigen hardware ook gewoon door gaan. De tijd van raid controllers, RAID sets, afhankelijkheden van één enkel onderdeel zijn allang voorbij. Ook op uw hardware wordt alles in software gedefinieerd. Gewoon één beheerpaneel waar u vrij bent om te bepalen wat u wilt gebruiken, hoe u het wil gebruiken en hoeveel u ervan wil gebruiken.

De argumenten waarom eigen hardware of private cloud een slecht idee is houden tegenwoordig geen steek:

 • Uw eigen hardware wordt gemonitord en gerepareerd mocht het uberhaubt al defect raken. En als het defect raakt buiten garantie? Dan kost het een keer een voeding, geheugen of moederbord. U hoeft er uw bed niet voor uit en de kosten voor die hardware zijn allang terug verdient. Uitval van hardware betekent overigens niet uitval van uw diensten.
 • Het is gewoon schaalbaar. Toegegeven, naar beneden schalen qua opslagruimte, geheugen of rekenkracht is wat lastig. Daar staat tegenover dat de terugverdientijd van de eenmalige aanschaf van de hardware ongeveer 1,5 jaar is. De krimp zou plaats moeten vinden binnen 1,5 jaar. En krimpen komt in de praktijk zelden voor. Data groeit, capaciteitgebruik groeit. Bedrijven groeien. En opschalen gaat in stapjes en is vaak niet eens van invloed op de maandelijkse kosten.
  De grootste stap is een complete node erbij. Die kosten zijn laag dankzij het gehanteerde Cluster Concept.
 • De factuur is eenvoudig en lager. De colocatiekosten, stroom, onderhoud en dataverkeer staan op de factuur. En die factuur zal iedere maand ongeveer gelijk zijn. Ook als u een keer flink wat IOPS, geheugen of CPU kracht gebruikt hebt. Geen verassingen achteraf dus.. En dat laatste is een groot nadeel in de public cloud. Die ene foute query kan zomaar een paar honderd euro kosten.
 • De levertijd is langer dan één dag. Geef ons echter twee weken, en uw cluster of private cloud is klaar voor productie.

En dan zijn er natuurlijk ook nog gewoon de voordelen:

 • Veel lagere maandelijkse kosten
 • Apparatuur kan als investering in de boeken
 • Alle privacy-, rechten- en eigendom- uitdagingen zijn in een klap van tafel
 • U bepaalt hoeveel capaciteit u geleverd wilt krijgen en waar het voor gebruikt wordt
 • Uw exit strategie is een stuk eenvoudiger.

Lees meer over uw private cloud

Lees het verhaal van Gitlab.

Wat is een Cloud first-strategie eigenlijk?

Een Cloud first-strategie betekent, dat je van alle ICT-toepassingen binnen je organisatie beoordeelt, of deze geschikt zijn voor de cloud. Als er dan in de markt een functioneel en technisch passende oplossing als clouddienst beschikbaar is, krijgt die de voorkeur.

In het volgende – enigszins aangedikte – voorbeeld laat ik zien wat er in de praktijk dan vervolgens gebeurt.

Er is een nieuwe ICT-oplossing nodig. Er wordt – naar de letter van de Cloud first-strategie – eerst gekeken of de gewenste oplossing als clouddienst te verkrijgen is. De cloudoplossing blijkt eenvoudig te bestellen en wordt snel geleverd. Het vinkje bij Cloud first kan worden gezet. Iedereen blij. Het probleem: alternatieven, zoals niet-cloudoplossingen, zijn helemaal niet meegewogen. Het gevolg: er is niet per definitie gekozen voor de beste oplossing.

Welke strategie voor ICT is in de huidige tijd het best?

De vraag is waarom je een strategie hebt? Wat is het doel? Je wilt ICT eenvoudiger, functioneler, veiliger, transparanter en voordeliger maken. Dan kan een cloudoplossing weliswaar onderdeel van een strategie zijn, maar niet het doel. Een goede oplossing links laten liggen omdat de slechte variant wél cloud is, kan je duur komen te staan. Is het niet door datalekken, dan wel door inefficiëntie. Maar een goede strategie is natuurlijk wel belangrijk. Overweeg daarom eens een Privacy first-strategie.

Welke strategie voor ICT is in de huidige tijd het best?

De vraag is waarom je een strategie hebt? Wat is het doel? Je wilt ICT eenvoudiger, functioneler, veiliger, transparanter en voordeliger maken. Dan kan een cloudoplossing weliswaar onderdeel van een strategie zijn, maar niet het doel. Een goede oplossing links laten liggen omdat de slechte variant wél cloud is, kan je duur komen te staan. Is het niet door datalekken, dan wel door inefficiëntie. Maar een goede strategie is natuurlijk wel belangrijk. Overweeg daarom eens een Privacy first-strategie.

Nieuwe uitdagingen in de cloud

De laagdrempelige aanschaf maakt dat er snel besteld kan worden, met een versplintering van platformen, verbruik, data en beveiliging tot gevolg. En dat is een probleem waar de markt op inspeelt, met speciale oplossingen voor beveiliging, versleuteling, privacy, databehoud, integratie, consultancy en tarieven. In feite worden er oplossingen aangeboden voor een probleem dat je helemaal niet hoeft te hebben.

De meeste cloudoplossingen worden aangeboden in een zogenaamde public cloud. Een eigenschap van zo’n public cloud is dat deze opgebouwd is met diensten, waarvan je niet weet hoe die elkaar beïnvloeden of hoe ze functioneren. Het gevolg daarvan is dat er al snel extra kosten ontstaan, door achteraf noodzakelijke diensten en onvoorzien gebruik. Sluipkosten die budgetteren moeilijk maken. Je weet niet waar je data staat, wie erbij kunnen of hoe het is beveiligd. En wanneer je hebt ontdekt dat het anders is geregeld dan je dacht, of dat er een limiet wordt aangetikt, mag je weer een extra dienst afnemen. Uitzoeken hoe het allemaal zit kost veel tijd en een aanname is snel gedaan. En bovendien; is de clouddienst die je hebt gekozen hebt wel zo cloud? Of is het gewoon een server in een datacenter?

Privacy first strategie

Een Privacy first-strategie is een échte strategie, geen oplossing, zoals Cloud first. De Privacy first-strategie dwingt je om veel meer controles te doorlopen bij het selecteren van oplossingen, waarbij de cloud uiteraard niet wordt uitgesloten. Met de AVG/ GDPR én de nodige ethiek, heb je een duidelijke richtlijn bij het beoordelen van een clouddienst. Je gaat straks immers gegevens van derden of van je bedrijf afstaan aan een derde, of je geeft buitenlandse overheden toegang. Dat je daar met gezond verstand even bij stil staat, is een goed idee en wel om de volgende redenen.

Koptekst 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In pretium ut eros in volutpat. Fusce sit amet dictum diam. In hac habitasse platea dictumst. Suspendisse eget accumsan purus, id tincidunt purus. Ut pellentesque at mauris nec vulputate. Duis et libero nec nisl vehicula faucibus quis non tortor. Integer ut tortor id tellus varius faucibus. Donec nec gravida metus.

Duis scelerisque est quis sapien sodales eleifend. Curabitur a ultrices odio, at egestas dolor. Quisque viverra ante sed diam tempor, vitae vestibulum est interdum. Maecenas non dignissim mi, at dignissim leo. Curabitur ut enim id libero rutrum eleifend porta a nunc. Phasellus semper ligula quis congue elementum. Maecenas viverra est in scelerisque consectetur. Cras commodo placerat nisi. Mauris in enim nec dui hendrerit varius et sit amet purus. In volutpat tristique sollicitudin. Cras et dui condimentum, scelerisque nunc et, laoreet erat. Nunc urna tellus, pharetra sed imperdiet id, tristique commodo tortor. Duis luctus arcu lorem, nec molestie dolor interdum sit amet. Curabitur non purus justo. In odio risus, feugiat eget risus ut, sollicitudin tincidunt ex.

3 vacatures