Het is er tijd voor, vinden wij

Het is tijd. De hoogste tijd. Tenminste, dat vinden wij. Tijd om te stoppen met IPv4. Nou ja, stoppen. Dat kan door de onkunde van veel partijen (hoi Github, Amazon, Microsoft, Tiktok en vele anderen) helaas nog niet, maar we willen wel een stap verder gaan in het bewust maken en ondersteunen van onze klanten. Bewustmaken van het feit dat IPv4 gewoon OP is, behalve als je een zak geld meeneemt. En hoewel het voor sommigen wellicht geen probleem is om een zak geld mee te nemen, is het -ons inziens- wel economisch onverstandig en dat leggen we graag uit.

Hoezo, onverstandig?

Het aankopen van IPv4 is nu een prijzige aangelegenheid. De prijs per IP is inmiddels opgelopen tot ongeveer € 44,- per IP. Dat gaat per blokje van minimaal 256 adressen. Dus, je bent hoe dan ook bijna € 12.000 verder, exclusief ‘broker fees’ en andere kosten. Leuk, want dan kun je nu verder. En hoe langer je wacht, hoe hoger de prijs, dus opschieten!

Behalve dan, er gaat een piek komen (want IPv6 gaat toch écht wel een keer over de brug komen), en dan heb je een zak geld uitgegeven aan een leeglopende luchtbel. IPv4 gáát zijn waarde verliezen. En u kunt ze pas verkopen als ze niets meer waard zijn omdat u ze in gebruik hebt.

Een trigger

Dus, hoewel het voor veel partijen nog nodig is om met IPv4 te werken, is het voor nog veel meer partijen veel verstandiger om met IPv6 te gaan werken. Ze hebben alleen geen trigger.

Dus, vanaf 1 januari 2023 stopt Tuxis officieel met het standaard meeleveren van een IPv4-adres bij nieuwe diensten (zoals een VPS, server, cluster). Ieder IPv4-adres zal gefactureerd gaan worden, in tegenstelling tot de IPv6 adressen. Die kunnen onze klanten krijgen, zoveel als ze willen (bij wijze van spreken). 

Ondersteuning

We zullen in 2023 ook klanten nog verder gaan ondersteunen met het in gebruik nemen van IPv6 en het uit gebruik nemen van IPv4. Want dat scheelt een hoop werk! We zullen diensten gaan ontwikkelen waardoor klanten IPv6 only diensten kunnen draaien, en die toch beschikbaar maken voor de mensen die alleen nog beschikken over techniek van voor 1997. Zodat die mensen toch gebruik kunnen maken van de diensten van onze klant. We zullen onze klanten voorzien van
gratis cursussen over IPv6, speeldagen, trainingen, weet ik veel wat. Maar er zal geen klant zijn die in 2024 zegt ‘IPv6? Nog NOOIT van gehoord!’

Yeay, right.

We beseffen ons goed wat mensen denken. “IPv4 gaat niet meer weg.”, “Ik heb nog genoeg IPv4, hou toch op”, “Ja hoor, Tuxis. JULLIE gaan IPv6 de winter wel door helpen.”. De cynische gedachten zullen er zijn, en dat geeft niet. Wat we vooral hopen, is dat ook andere partijen zich niet langer met dubbel werk laten opzadelen, omdat andere partijen op het internet niet mee gaan met hun tijd. Omdat andere partijen hun klanten nog opzadelen met ouderwetse techniek. We hopen vooral, dat andere partijen ons voorbeeld volgen en zeggen: “Het is tijd. Tijd voor IPv6”

3 vacatures