Proxmox Backup Server (aaS)

Al sinds wij Proxmox leveren is er één heikel punt, iets waar we keer op keer tegenaan liepen; back-ups. Proxmox heeft dat punt met de release van de Proxmox Backup Server in een klap opgelost. En hoe!

Snelle incrementals

De ‘oude’ vzdump-methode waar onze PMRB-oplossing op gebaseerd is, kan geen incrementele back-ups uitvoeren. Iedere back-up opdracht gaat de hele (virtuele) disk lezen, alle inhoud comprimeren en alle inhoud opslaan. Het gevolg is dat een back-up lang duurt, veel IO vraagt van zowel de back-upserver als het cluster dat als bron fungeert, en veel bandbreedte kost. Aan het einde van die lang durende back-up heb je dan een grote file die eigenlijk vrijwel hetzelfde is als de vorige, maar ja, vrijwel hetzelfde is natuurlijk wel gewoon anders..

Met Proxmox Backup Server wordt gebruik gemaakt van Qemu’s dirty bitmaps. Bij het starten van de back-up maakt Qemu een (in memory) tabel aan waarin wordt bijgehouden welke plekken in de virtuele disk wijzigen. Hierdoor duurt de eerste back-up welliswaar net zo lang als voorheen, maar de opvolgende incrementele back-up kan binnen enkele seconden uitgevoerd zijn.

Vaker back-uppen

Doordat incrementele back-ups veel sneller gaan, is de impact op de virtuele server ook veel kleiner bij het maken van de back-up. En dus, kun je ook iedere dag een back-up maken, of ieder uur, of ieder kwartier.

In Proxmox Backup Server zie je vervolgens als die incrementele back-ups al volledige back-ups staan en kun je restoren naar iedere gewenste versie.

Efficiënter opslaan

Proxmox Backup Server slaat niet per back-up één groot bestand op. Een back-up wordt in ‘chunks’ opgehakt en die worden opgeslagen. Als je twee VM’s hebt die vrijwel identiek zijn worden de chunks die gelijk zijn maar één keer opgeslagen. Deduplicatie zit dus ingebouwd.

(Client-side) Encryptie

Veel van onze klanten hebben (nog) een eigen back-up server. Uit veiligheids-overwegingen, omdat de back-ups van Proxmox standaard niet encrypted waren. Proxmox Backup Server introduceert op heel eenvoudige wijze client-side encryptie. Dus voordat de ‘chunks’ uw Proxmox server verlaten, zijn ze al versleuteld en worden ze vervolgens over een beveiligde verbinding naar de Proxmox backup Server gestuurd.

Heel precieze retentie

Heel veel back-ups maken is natuurlijk leuk, maar introduceert ook een uitdaging. Welke back-ups wil je bewaren.. Proxmox Backup Server geeft je de mogelijkheid om te configureren welke back-ups je per uur, dag, week, maand of jaar wilt bewaren. En ook een simulator waardoor je heel precies kunt zien wat de impact is van uw gekozen strategie.

Replicatie

Proxmox Backup Server kan ook repliceren. Dat houdt in dat de back-ups die gemaakt worden ook door een tweede (of derde) Proxmox Backup Server kunnen worden opgepakt. U kunt er dus voor kiezen uw eigen Proxmox Backup Server te hebben in Ede, en te laten repliceren naar onze shared Proxmox Backup Server in Amsterdam. Op beide machines kunt u de retentie apart configureren.

Eigenschappen

  • 100% Encrypted back-ups
  • Zoveel back-ups per dag als je wilt
  • Ingebouwde deduplicatie
  • Minder IO-impact op zowel de back-up server als de bron
  • Replicatiemogelijkheden naar één of meerdere andere locaties

Opties

We kunnen uw TCC of DPS heel eenvoudig koppelen aan onze shared Proxmox Backup Server. Dat is veilig, omdat de back-ups op uw eigen cluster versleuteld worden. Hebt u elders een Proxmox Cluster? Het is ook mogelijk om losse Proxmox Backup Server accounts aan te vragen. Voor slechts € 18,- per geconfigureerde TB kunt u zo veel back-uppen als u wilt.

Hebt u elders al een Proxmox Backup Server en wilt u die repliceren naar een van onze Proxmox Backup Servers? Ook dat is geen enkel probleem!

3 vacatures