Private Cloud

Wat is een private cloud? Wanneer is een private cloud geschikt voor u en hoe kunt u het inzetten?

Wat is een private cloud?

Een private cloud is een omgeving die rekenkracht en opslag levert zonder gedeelde resources. Dus alle rekenkracht, werkgeheugen en opslag wordt alleen door u gebruikt. Daarbij is de voorwaarde dat die resources niet afhankelijk mogen zijn van één datacenter. We mogen anders niet spreken van een cloud. Iedere andere vorm mag de naam private cloud dus niet dragen. Dat neemt niet weg dat er genoeg leveranciers zijn die dat wel doen, maar dat leest u later op deze pagina.

De voordelen van een private cloud

 • Geen noisy neighbor
  Een dedicated omgeving heeft als grootste voordeel dat u bepaalt hoe deze belast wordt. Een andere klant van uw leverancier kan de snelheid van uw applicaties niet beïnvloeden.
 • Hoog rendement
  Een private cloud is schaalbaar en bij Tuxis is de prijs zo opgebouwd dat u het voordeel krijgt van eigen apparatuur.
 • Vaste kosten per maand
  Een private cloud groeit in stappen. Zolang uw cloud niet vol zit zijn de maandelijkse kosten gelijk. Het komt erop neer dat wanneer u meer capaciteit nodig hebt, er een dedicated server, ook wel node genoemd, bijgeplaatst wordt.
 • Inzicht in belasting
  Het is uw omgeving waardoor u eenvoudiger inzicht kunt krijgen in de onderliggende infrastructuur. Traag? Inloggen en uitsluiten dat het door de infra komt gaat heel eenvoudig.
 • Vrijheid van inzet
  U krijgt een virtueel datacenter. Daarin bepaalt u zelf wat u aanmaakt, hoe u resources inzet en waarvoor. Zelfs de meest ingewikkelde infrastructuren kunnen opgezet worden.
 • Invloed op infra
  SSD, spinning disk, aantal cores, geheugensnelheid, netwerk. Het is allemaal inzichtelijk voor uw engineers en consultants.
Dashboard private cloud

Andere belangrijke eigenschappen

 • Instapdrempel
  Om te beginnen met een private cloud is een bepaalde capaciteitsnoodzaak nodig om het rendabel te hebben. Die drempel ligt dankzij hyperconverged oplossingen lager dan voorheen. Denk aan een private cloud wanneer u de volgende hoeveelheid nodig hebt:
  • 16 fysieke cores > ~64vcores
  • 128 Gbyte werkgeheugen
  • 3 TB opslag
 • Klik en klaar
  Een private cloud zit op de infra laag. Dat betekent dat als u bijvoorbeeld een database nodig hebt, u iets moet gaan draaien waar die database in draait. Het is dus geen klik, bestel, gebruik omgeving. Een private cloud is vooral handig wanneer u structureel bepaalde soorten capaciteit nodig hebt. Neemt niet weg dat er op een private cloud ook geautomatiseerd kan worden en het uitrollen van bijvoorbeeld een VPS met een bepaalde functionaliteit helemaal automatisch kan. U kunt er zelfs voor kiezen het te laten bouwen en onderhouden door Tuxis. Dan is er nog de Tuxis Marketplace met veel kant-en-klare oplossingen. Klikken en uitrollen.

Datacenter onafhankelijk

Het staat vaak te lezen: “uitval van een datacenter wordt afgevangen door onze redundante oplossing”. De vraag is hoe? Wij vinden dat het drie datacenters moeten zijn om split brain te voorkomen en niet onnodig dubbele capaciteit te bezitten.

Realtime in drie datacenters

Door de slimme inzet van softwaredefined storage en virtualisatie kan eenvoudig de capaciteit verdeeld worden over drie datacenters. Wanneer een datacenter uitvalt, valt er slecht 1/3 uit dat automatisch afgevangen kan worden door de capaciteit n de overige twee datacenters en voor de storage geld dat helemaal niet. Daarbij wordt de data sowieso 3x bewaard.

Door het in drie datacenters te zetten hebt u slechts 1/3e overcapaciteit nodig in plaats van de dubbele capciteit wanneer er slechts 2 datacenters gebruikt worden.

TCC virtueel datacenter in de private cloud

Wanneer is een private cloud geschikt?

U kunt kijken naar een private cloud wanneer u rekenkracht, werkgeheugen en opslag nodig hebt die schaalbaar is. Nu geld dit voor de meeste bedrijven. En dat is logisch. Een private cloud kan namelijk voorzien in een virtueel datacenter waar natuurlijk alles in kan draaien.

Er moet wel rekening mee gehouden worden dat een private cloud infrastructuur is. In basis dus een omgeving om uw infrastructuur op te (laten) bouwen.  In ons geval leveren wij ook SLA’s op infra die in uw private cloud draait. En daarmee een ideale omgeving voor (web)applicaties, remote desktop, hosting en content levering.

Het begrip private cloud

Een private cloud is natuurlijk een mooie oplossing. Privacy is belangrijk, private is prettig, geen last van noisy neighbors ook. Het maakt gebruik van dedicated hardware. Dat kan in IaaS vorm of aanschaffen en zelf beheren.

Het begrip “virtual private cloud” verschijnt ook steeds vaker. Het idee is een pool van resources. Technisch bekeken kunt u net zo goed een VPS huren. Als de infra gedeeld wordt het net zo min private als een losse VPS. Virtueel datacenter zou een betere naam zijn voor deze diensten.

Dat er SaaS leveranciers zijn die een account in een gedeelde omgeving ook al private cloud noemen maakt het zoeken naar een echte private cloud lastiger. Weet dat het TCC een ecthe private cloud is waar veel van onze klanten mooie diverse opmgevingen op draaien.

Meer weten over een Private Cloud of Virtual Datacenter?

Bekijk de mogelijkheden van de Tuxis Corporate Cloud (TCC) en lees meer over de eigenschappen. Indien u vragen hebt, dan hebt u op die pagina de mogelijkheid om ze te stellen.

3 vacatures