Wij maken gebruik van twee storageoplossingen. Voor Kerioindecloud.nl en ownCloud gebruiken wij ZFS op freeBSD met SSD Caching. Voor de rest gebruiken 100% SSD in een cluster met Ceph dat verdeeld is over drie datacenters. Op het Ceph cluster worden diensten gelevers als VPS-en, webhosting en CDN. Het Ceph cluster kunt u ook bij ons aanschaffen voor eigen gebruik.

ZFS op FreeBSD

Voor KerioindeCloud.nl en ownCloud hebben wij NFS nodig. Veel Kerio en ownCloud leveranciers gebruiken een VPS met virtuele disken. Het nadeel is natuurlijk dat een disk vol kan en dat geresized moet worden. Uiteraard gebeurt dat in het weekend. Kortom, meer werk op momenten dat het niet uitkomt en inflexibele storage. Met NFS speelt dat niet. Iedere cloud dienst heeft onbeperkte storage en wij hoeven er alleen maar voor te zorgen dat de storageserver niet vol raakt.

Ceph cluster

Ceph logoMet Ceph hebben wij een hyper-converged storageplatform dat redundantie haalt uit het aantal servers en disken. Dit is exact hetzelfde type cluster als wij aan onze klanten leveren. De servers zijn verdeeld over drie locaties en zodoende een storageplatform dat overeind blijft wanneer een datacenter niet meer operationeel is. In het cluster zitten alleen maar SSD's waardoor het een uitstekende performance levert. De disken in uw VPS, die u eventueel bij ons huurt, zijn dus snel en de kans op onderbrekingen of dataverlies is zéér klein.

En wat als er meer ruimte nodig is?
Dan plaatsen we disken in de servers bij, en als die vol zitten, plaatsen we er een server bij. Daardoor wordt er meer ruimte verkegen én wordt het cluster sneller. Dit gaat naadloos zonder onderbrekingen.

Hoeveel servers kunnen jullie dan toevoegen?
Dat aantal is bijna oneindig. Een dergelijk cluster kan doorgroeien tot in de Petabytes.

En als er een disk stuk gaat?
Dan wordt de data die op die disk staat automatisch verdeeld over de nog werkende disken en vervangen wij de disk die dan weer in gebruik genomen wordt. Een defecte disk is niet van invloed op de beschikbaarheid.

En als er een server stuk gaat?
Dan wordt de data die op die server stond automatisch verdeeld over de nog werkende servers. Ook dit zorgt niet voor een onderbreking van de dienstverlening.

Maar ik heb toch een SAN nodig?

Zeker niet. Centrale storage of storage met hoge beschikbaarheid is vaak een eis en een SAN biedt dat voor een groot deel. Maar daar worden de aanbiedingen vaak kostbaar. De oorzaak is de volgende gedachtegang:
– U schaft een SAN aan. Dé manier om centrale storage aan te bieden aan nodes. Via een switch verbind u die SAN met de nodes.
– Hoeveel disks kunnen er aan het SAN? Nu lijkt het voldoende, maar zullen we toch een maatje groter nemen? Want kleiner is trager en vol=vol.
– Als de SAN defect raakt, is het cluster helemaal onbruikbaar. Een tweede SAN is een logisch gevolg.
– De tweede SAN gaat een kopie draaien van de eerste SAN. Wordt het een synchroon of asynchroon SAN cluster?
– Als de eerste SAN defect raakt, moeten we gaan zorgen dat de tweede SAN automatisch in gebruik genomen wordt. We willen immers niet dat het cluster down gaat omdat de storage niet werkt.
– 2 is geen cluster. Met twee SAN’s kun je een spilt brain-situatie krijgen. Er zijn dan heel veel poppen heel hard aan het dansen.

Op dat punt aangekomen blijkt dat er best slimme oplossingen te koop zijn. De eisen aan het budget zijn echter niet mals. Dat komt ook wel omdat de beschikbaarheid uit redundantie van hardware wordt gehaald of juist slimme software. In het eerste geval dure hardware, in dat laatste geval dan weer met de nodige licentiekosten.

Ceph doet het slimmer

Ten eerste zijn er geen licentie kosten en draait het op commodity hardware. De redundantie en schaalbaarheid wordt geleverd door de slimme software (Het hippe woord daarvoor is hyperconverged). In die software zit een schema waarin staat welke disken, servers, datacenters en kwaliteit er beschikbaar is. Weten wat het kost? Zoek drie of meer servers bij elkaar waar disken in kunnen, zonder dure raid controllers of redundante voedingen, en u bent een heel eind op weg om de eenmalige kosten te bepalen. Het mogen zelfs servers zijn die u al aangeschaft hebt. Tel daarbij wat colocatiekosten op en u bent klaar. Uiteraard bouwen wij voor u het cluster en onderhouden en bewaken het 24x7.

Als u een storage cluster wil met puur SSD kunt u de cluster wizard gebruiken. Welliswaar is die voor virtualisatie clusters. Kies bij CPU en geheugen daarom voor de laatste waarde en u krijgt een goede richtbrijs. Hebt u meer nodig van 15 Tb of een oplossing met voordeligere normale disken en SSD cache, neem dan even contact met ons op. Dan rekenen wij het voor u uit.