Plugins

Er zijn een aantal plugins beschikbaar voor WordPress om een CDN makkelijk mogelijk te maken, maar ze zijn niet allemaal geschikt. Sommige uploaden zelf de content naar het CDN, iets wat bij Tuxis niet nodig is. De plugin die voor Tuxis als beste uit de bus kwam is CDN Linker. Deze plugin heeft maar weinig configuratie nodig en doet precies wat u nodig hebt. Helaas is de juiste versie niet te installeren via de webinterface van WordPress, dus volg de instructies op de site van CDN Linker voor de installatie. Die is overigens redelijk eenvoudig.

Configuratie

Nadat de plugin geinstalleerd is moet hij worden geactiveerd in de Plugins-pagina. Na activatie verschijnt er een extra optie in het Settings-menu, CDN Linker. Klik daarop om CDN Linker te configureren.

Op de configuratiepagina zijn vier opties:
 • CDN URL
  De URL die gebruikt moet worden om het CDN te gebruiken. In het geval van Tuxis is dat http://<code>.cdn.tuxis.nl. CDN Linker ondersteunt ook Protocol Relative URLs, dus er mag ook //<code>.cdn.tuxis.nl ingevuld worden als u zowel HTTP als HTTPS wilt ondersteunen.
 • rewrite root-relative refs
  Als deze optie aangevinkt is worden niet alleen URL’s die beginnen met http://<sitedomein> herschreven, maar ook relatieve URL’s (die beginnen met een /.)
 • include dirs
  Hier geeft u aan voor welke directories u wilt dat de plugin actief is. In principe wilt u daar alleen ‘wp-content,wp-includes’ hebben staan, wat er standaard ook al staat.
 • exclude if substring
  Hier kunt u aangeven welke URL’s niet herschreven moeten worden. Omdat het CDN geen ‘POST’-requests accepteert (dit wordt vaak gebruikt voor formulieren en dergelijke, waarbij de inhoud van het formulier zeker weten vers moet zijn), is het verstandig om hier in elk geval ‘.php’ te hebben staan. Ga ervan uit dat alle bestanden die dynamisch opgebouwd moeten worden niet door CDN Linker herschreven moeten worden.
Nadat de instellingen goed gezet zijn klikt u op Save changes en dan is de plugin actief. Als u gebruik maakt van een cache plugin zoals WP Super Cache of W3 Total Cache moet u die cache misschien legen voordat u ziet dat de CDN Linker actief is.

Profit!

Uw site maakt nu direct van een CDN die snel uit memory de content kan serveren, JavaScript en CSS minimaliseert en zorgt dat een browser niet te vaak om de content vraagt. Drie optimalisaties in één dus!
Bestel CDN voor uw website