Vier uur; Cup-a-Soup

Powerdns Mok

Uit mijn PowerDNS mok, terwijl ik aan het werk ben om onze PowerDNS-servers wat meer te laten zweten.

Nieuwe nameservers
In de afgelopen maanden zijn we bezig geweest om onze eerste generatie nameservers (die stammen qua setup nog uit 2010) te vervangen door nieuwe versies. PowerDNS gebruikten we al, maar met de versie die we nu draaien kunnen we twee nieuwe dingen aanbieden:

  • DNSSEC: Met DNSSEC is het mogelijk om de antwoorden die een nameserver geeft, cryptografisch te controleren op de juistheid. De officiele nameserver geeft desgevraagd namelijk een digitale handtekening voor een antwoord. De vrager kan die handtekening gebruiken om het antwoord te controleren. Klopt de handtekening niet? Dan is er iets mis.
  • NSEdit: Een door Tuxis ontwikkeld zone-beheer-systeem dat gebruik maakt van de API van PowerDNS. Voor zover wij weten de eerste of tweede in zijn soort. Met NSEdit stellen we onze klanten in staat de DNS van de geregistreerde domeinen zelf te beheren.

Migratie van zones
De afgelopen dagen zijn we hard bezig geweest met het migreren van zones naar onze nieuwe nameservers. NSEdit heeft bewezen erg prettig te werken en PowerDNS heeft ons nog geen seconde in de steek gelaten. Vanmiddag zijn er rond de 250 zones aan de nameservers toegevoegd. Ik ga nog even mijn soepje opdrinken, en dan wat nameserverwijzigingen doorvoeren…