Nieuw webhostingplatform

Op woensdag 13 januari 2016 tussen 0.00 en 3.00 uur, zal Tuxis het nieuwe webhostingplatform in gebruik gaan nemen. Klant hoeven hiervoor niets te doen, het gaat allemaal vanzelf!

Wat verandert er?

Voor de klant eigenlijk niet zoveel. Het gaat vooral om wijzigingen onder de motorkap. Waar de klant wel rekening mee moet houden is dat we geen FTP meer ondersteunen, maar alleen nog SFTP. SFTP is veel veiliger (en technisch ook nog eens handiger) dan FTP of zelfs FTPS. Filezilla ondersteunt standaard SFTP. Het enige dat er anders moet worden gedaan is dat poort 22 ingevuld wordt, in plaats van 21.

En onder die motorkap dan?

Tsja, daar verandert wel het een een ander:

 • PHP:
  Die gaat van versie 5.3.10 naar 5.6.14
 • Mysql:
  Op het oude platform maakte gebruik van Mysql met Galera. Hierdoor was iedere machine ook een Mysql-server en was er in theorie minder downtime door storingen aan Mysql. In de praktijk viel dat echter wel een beetje tegen en waren de nadelen van deze setup (in het geval van shared hosting) aanzienlijk groter dan de voordelen. Dus, Galera komt te vervallen en alle sites gaan, voor dit moment in elk geval, draaien vanaf een enkele Mysql server
 • Loadbalancers:
  Dat is de week voor de kerst al gedaan. In plaats van Keepalived wordt het nieuwe cluster geloadbalanced door HAProxy.
 • short_open_tag:
  Dat is een instelling van PHP, waarvan de waarde aangepast wordt. Die stond eerst op ‘On’, en gaat nu naar ‘Off’. Vroeger was het heel normaal om ‘‘ in PHP-code te schrijven, in plaats van ‘‘. Maar om verwarring met andere talen te voorkomen is PHP al lang geleden begonnen met het ontmoedigen van het gebruik van deze ‘short_open_tag’. Op het platform staat deze instelling nu standaard op ‘Off’, maar het kan nog ingeschakeld worden door het volgende in de .htaccess van uw site te zetten:
  php_value short_open_tag 1
  Morgen zal, na het omzetten, een snelle check worden gedaan op iedere site om te controleren of deze instelling gedaan moet worden maar de verwachting is, na de eerste steekproeven, dat dat niet nodig zal zijn.
 • Eaccelerator staat uit:
  Op het oude platform stond eaccelerator aan om de PHP code te versnellen. Eaccelerator is echter al een lange tijd unmaintained en deprecated en het is dus niet verstandig om dat in een nieuwe setup op te zetten. Maar, helaas is er geen veilig alternatief. Alle alternatieven die er zijn gaan uit van een shared-cache, wat in zou houden dat de ene gebruiker zonder problemen de code van een andere gebruiker uit kan lezen. Aangezien we dat een slecht idee vinden, doen we het voorlopig zonder extra optimalisatie.

Mocht u op woensdag onverklaarbare dingen tegen komen op uw website, twijfel dan geen seconde en neem direct contact met ons op!