IPv4 is geen keuze

Als u alleen maar IPv6 zou gebruiken bij diensten die u aanbiedt vanuit het datacenter zal die dienst niet echt een succes worden. Veel providers die internettoegang leveren zijn nog niet over op IPv6 en dus moet u IPv4 blijven gebruiken. U hebt dan ook geen reden om IPv6 te gaan gebruiken. Het Kip – ei verhaal.

Maar de markt doet zijn werk. Wij zien dat steeds vaker betaald moet worden voor IPv4 adressen. Dat heeft een reden. Ze zijn op! Alle IPv4 adressen zijn uitgedeeld. Providers moeten het doen met de adressen die zij hebben. Ze worden waardevol en dus gaan zij er geld voor vragen.

Een feit is dat IPv6 mainstream moet worden en wij willen onze klanten een zetje in de goede richting geven.

IPv4 adressen zijn kosteloos, mits er actief gebruik gemaakt wordt van IPv6 op hetzelfde VLAN of dezelfde verbinding.

Daarom: Voor nieuwe IPv4-only VLAN’s of verbindingen zullen we vanaf 1 januari 2016 een bedrag van € 0,50 (excl. BTW) per bruikbaar IPv4 adres per maand rekenen.

Waarom IPv6?

Heel kort voor de mensen die het nog niet weten: Ieder apparaat dat aan het internet “hangt” heeft een uniek nummer. Het IP adres. Er zijn +/- 3,7 miljard bruikbare IPv4 adressen. Het aantal apparaten met internettoegang groeit. Er komt dus een tijd dat een apparaat of verbinding géén IPv4 adres meer kan krijgen omdat ze op zijn en dus alleen via IPv6 zal communiceren. IPv6 maakt gebruikt van een 128bits notatie. Dat betekent dat er 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adressen zijn. Meer dan genoeg dus.

Wat kunt u doen?

Hebt u thuis of op uw werk nog geen IPv6? Schrijf uw ISP aan of kies een ISP die wel IPv6 levert, anders zullen zij altijd zeggen dat de vraag er niet is.

En Tuxis?

Ons netwerk en onze diensten draaien volledig op IPv6. Colocatie, webhosting, CDN , BestandOnline werken allemaal met IPv6. Bij leveranciers van applicaties die dat niet kunnen zitten wij in hun nek te hijgen. Zo heeft Kerio voor de Kerio Connect mailserver die ondersteuning inmiddels ingebouwd. IPv4 is echt op z’n laatste benen aan het lopen, en daarom is het van belang om extra tijd en moeite te steken in de deployment van IPv6. Klanten van Tuxis worden daarbij uiteraard bij ondersteund. En onze gratis tip: Als een beheerder nu nóg niet weet hoe IPv6 werkt, wordt het wel tijd dat er een cursus wordt gevolgd.