Een ring maakt het pas echt

Een ring maakt het pas echt

Het voelde een beetje kaal zo. Zonder ring. Het voelde gewoon niet compleet.

En dus gingen wij op de knieën. We moesten wel. Het patchpanel zit onder in het rack. We hebben dus een ring gebouwd tussen twee locaties bij BIT 2 en één locatie bij BIT 1. Onze eigen 10 Gbit ring. Daardoor kunt u bij ons op drie locaties colocatie afnemen in drie technisch gescheiden ruimtes waarvan er één ruimte 500 Meter verderop ligt.

Wat heb je er aan?

Multisite pure SSD storage. Dat kunnen we bouwen dankzij die ring. Een storage platform dat verdeeld is over drie locaties waarbij er steeds één locatie helemaal uit mag vallen. De eerste node wordt op dit moment al ingericht. Uiteraard helemaal met SSD schijven.

Maar klanten kunnen hem ook gebruiken. Het is handig voor een cluster, loadbalanced webservers of gewoon dataspreiding waarbij beschikbaarheid belangrijk is.

Eén ring maar?

In feite hebben we twee ringen gebouwd. Een van onze klanten gebruikt de andere ring voor haar cluster dat verdeeld is over de drie locaties. Een HA cluster dat wij voor ze gebouwd hebben op basis van Proxmox en Ceph met drie nodes. Daarbij mogen er zelfs 2 nodes of locaties uitvallen en hebben we nog steeds de mogelijkheid om de belangrijkste servers te laten draaien. En daarmee kruipen we heel dicht tegen de 100% beschikbaarheid aan.

Wanneer merken klanten daar iets van?

Op het nieuwe platform gaan de virtuele servers van klanten draaien. Daarmee krijgen de klanten dus multisite pure SSD storage ter beschikking in hun virtuele servers. Dus niet één groot storage cluster in één datacenter maar een cluster over geografisch gescheiden datacenters. Dat zal nog dit jaar uitgerold worden.