Een private cluster voor een prikkie

Een private cluster voor een prikkie

In het afgelopen half jaar heeft Tuxis een aantal private clusters opgeleverd aan nieuwe klanten. Deze klanten kozen voor een private cluster omdat ze graag alles in eigen beheer houden, of omdat het kostentechnisch interessanter is, of omdat ze rekening houden met hun Exit-strategie.

De voor- en nadelen op een rijtje:
Voordelen:

  • Volledige vrijheid bij inrichting
  • Klein beginnen, en doorgroeien als het nodig is
  • Geen hinder van andere klanten
  • Een extra VM betekent niet direct extra kosten
  • Ontevreden over de leverancier? Haal uw servers op en draai elders verder
  • Uw VM’s krijgen de configuratie die U wilt, niet die de leverancier handig vindt

Nadelen:

  • Het vergt een investering

De voordelen lijken ons overduidelijk. Een cluster begint wat Tuxis betreft vanaf drie fysieke servers. De servers worden op maat samengesteld, op basis van de verwachting die de klant heeft van zijn groei. Alle servers richten we in met Proxmox en Ceph. Met Ceph regelen dat de storage van de VM’s redundant uitgevoerd is. Uitval van een server betekent dus niet direct uitval van uw dienstverlening. Proxmox kan zelfs zorgen dat een VM (automatisch) op een andere node opgestart wordt, mocht dat wenselijk zijn.

Hoeveel is een prikkie?
Een voorbeeld: Voor ongeveer 8000 euro eenmalig heb je cluster met netto 3TB geclusterde SSD-only storage, 192GB RAM en 18 Xeon Cores. De storage is uitbreidbaar tot 16TB, memory tot 768GB. Colocatie-, monitoring- en beheerkosten; ongeveer € 200 per maand. Als we er voor het gemak even vanuit gaan dat we op dit cluster 40 machines met 4GB ram en 50GB opslag kwijt willen, en we de hardware voor vier jaar in willen zetten. Dan komen we op een prijs per maand per VM van:

((8000/48)+200)/40 = € 9,16

Ik heb even bij een paar concurrenten gekeken. Voor vergelijkbare producten krijg je dan een tarief van rond de € 40 per maand. Toegegeven, we hebben bandbreedte niet meegerekend. Maar toch, na die vier jaar is het € 76800,- tegenover € 17800,- met een cluster dat hetzelfde (en meer) kan leveren.

Maar ik wil een andere configuratie als hierboven
Dat is helemaal geen probleem. Sterker nog, het platform is zo flexibel dat we er een wizard voor gebouwt hebben. U kiest de storage, het aantal cores en de gewenste hoeveelheid geheugen van uw cluster.

Maar ik wil echt niet wakker gebeld worden!
Dat is niet nodig. In de bovengenoemde kosten zit al onderhoud, beheer en 24×7 monitoring door Tuxis. Wij houden het cluster in de gaten en grijpen in als dat nodig is.

Maar ik wil High Availability!
Dat doet het cluster al. Proxmox kan, per VM, ingesteld worden om HA voor die VM te doen. Bij uitval van de node waar die VM op draait zal Proxmox de VM op een andere node starten.

Maar ik wil meerdere locaties!
Geen probleem! We kunnen het cluster verdelen over BIT-1, BIT-2A en BIT-2C. U mag gebruik maken van onze ring voor verkeer tussen de locaties, of een eigen glasvezelring aan laten leggen.

Maar wat nou als ik computing power tekort kom?
Dan schaft u een extra server aan die uitsluitend VM’s draait. De combinatie van Ceph en Proxmox MAG, hij moet niet.

En voor storage geldt hetzelfde?
Zeker. Een machine met extra storage kan zonder problemen aan het Ceph-cluster gekoppeld worden. Ceph zorgt ervoor dat hij netjes mee gaat draaien en belast wordt naar vermogen.

Back-ups! Hoe zit het met m’n back-ups!
Met Diskbay Online en PMRB kunnen we zorgen dat er op zijn minst wekelijks images van uw VM’s gemaakt worden die, als u dat wilt, in een datacenter 30 kilometer verderop opgeslagen worden. Die disken kunt u ook gebruiken om dagelijkse back-ups heen te schrijven.

Maar als ik nou weg wil bij Tuxis heb ik een groot probleem.
Juist NIET. Als u van ons af wilt (wat natuurlijk onbegrijpelijk zou zijn, maar goed) zegt u uw diensten op. Uw servers komt u ophalen en hangt u bij een andere leverancier op. De IP-adressen moeten uiteraard aangepast worden, maar dat is altijd het geval. U bent met deze setup op geen enkele manier aan ons gebonden.