De netwerkupgrade is een succes!

Een kleine maand geleden is het netwerk van Tuxis (AS197731) flink onder handen genomen. Het was een nacht flink doorwerken, maar dan heb je ook wat. Het leek me leuk om in een blogposting een beetje uit de doeken te doen welke keuzes er zijn gemaakt en hoe ervoor gezorgd is dat het netwerk zo robuust mogelijk is.

Redundante hardware

Het is natuurlijk een inkoppertje, maar toch. Voorheen beschikte Tuxis over een enkele router en een enkele switch. Voor beide stukken hardware was wel spare hardware beschikbaar, maar problemen zouden dan toch voor een aanzienlijke downtime zorgen. De hardware zou moeten worden vervangen en er zou iemand op locatie moeten zijn. Nu is ervoor gekozen om de router en de access-switch (naar klanten toe) dubbel uit te voeren. Problemen aan een van die machines kan dan nog steeds wel voor problemen zorgen, maar het is een stuk makkelijker om de impact te minimaliseren en de duur van een storing te verkorten.

'Before' en 'After'
Het verschil tussen de hardware-setup voor de upgrade en erna.

Mogelijkheid voor redundante uplink
Door bovenstaande setup is het nu ook mogelijk om een tweede switchpoort op een andere switch af te nemen. Problemen aan een van de switches waarop u aangesloten bent zorgen dan niet langer voor problemen. Uw systeem schakelt zonder problemen over naar de andere switch en blijft bereikbaar.

Standaard gigabit
Door de upgrade is een gigabit aansluiting nu ook standaard, in plaats van de 100mbit-poort die je bij de meeste providers nog krijgt. Nog niet alle paden naar buiten het netwerk van Tuxis hebben een gigabitpoort, maar dat komt snel genoeg.

Redundante routing configuratie

Een redundante set hardware is leuk, maar dan zijn de routers niet automatisch in staat om te zorgen dat alles functioneert als de andere router of een switch wegvalt. Er moet dus ook gelet worden op waar je wat aansluit en configureert.

NL-IX en BIT zitten via de sw1.core. JT Echter niet, om te voorkomen dat AS197731 een eiland op het internet wordt als sw1.core uitvalt.

De twee routers hebben, naast verbindingen met de klanten en de externe verbindingen, ook een verbinding met elkaar. Via zowel BGP als OSPF houden de twee routers elkaar op de hoogte over hoe het internet er volgens hun uitziet. Ze kunnen dan vervolgens bepalen wat de beste route is om te gebruiken als ze iets moeten bereiken. Ze doen dat echter wel via twee kanten, namelijk via de access-switches en via de core-switch. Op die manier blijven ze elkaar zien op het moment dat er aan een van de switches iets mis gaat.

Resumerend

hebt u nu dus standaard de beschikking over een gigabitaansluiting voor uw colocated server of transit-aansluiting. Daarnaast is het mogelijk om voor slechts € 10,- per maand een redundante netwerkverbinding af te nemen, zodat problemen aan een van de machines of uw netwerkkaart, of wat dan ook, geen downtime in uw dienstverlening veroorzaakt.

Zie voor actuele informatie over de staat van het netwerk van Tuxis https://www.tuxis.nl/netwerk/.

Extern verkeer van en naar AS197731